sobota, 25 maja 2013

tort Pavlova sobie zrobiłam na Dzień Matki



wbrew pozorom łatwy
i bardzo bardzo słodki :)

składniki:

6 białek
2 szkl. cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej (czytałam,że kukurydziana też się nada)
no i (w niektórych przepisach jest) łyżeczka octu





o,5 litra kremówki
2 śmietanfixy
odrobina cukru pudru




kilka truskawek
polewa do lodów




najpierw ubijamy białka na sztywną pianę
następnie ciągle miksując powoli dodajemy cukier puder
na końcu dodając mąkę i ocet
masa powinna być gładka i lśniąca


wcześniej na papierze do pieczenia odrysowałam talerz obiadowy
na zaznaczony okrąg wykładamy ubite białka
które zaraz potem wkładamy do nagrzanego piekarnika





pierwsze 10 min. piekłam w 150 C,potem przykryłam bezę folią aluminiową
i zmniejszyłam temperaturę do 120 C,w sumie piekłam ok. 70 min.



wyłączyłam piekarnik,a po 10 min. lekko uchyliłam drzwiczki
tak zostawiłam bezę do rana,
nie należy się przejmować tym ,że beza opada,
z mojej zrobił się placek :)
rano delikatnie przełożyłam ją na talerz

w garnku ubiłam kremówkę,
w ostatniej fazie dodając odrobinę cukru pudru i dwa fixy




śmietanę wyłożyłam na bezę




przyozdobiłam truskawkami




polałam polewą
schłodziłam 30 min. w lodówce



i zjadłam :)



a podczas pieczenia zerkałam sobie na ten przepis i na ten  

3 komentarze: