czwartek, 30 maja 2013

zupka z kurzego trupka


dziś zupa z paczki
-i tu wiadomość dla tych co kochają zdrową żywność
i przypadkiem tu trafili
-obiecuję
biję się w pierś i obiecuję
żadnej zdrowej żywności tu nie znajdziecie
tylko sosy z paczki,fixy,ulepszacze,tłuste i mało dietetyczne żarło
amen



a więc do dzieła

składniki
zupa z paczki
pół pierśnika kurzego
jedna papryka
kilka ziemniaczków

pierśnik oprószony przyprawami przypiekłam na patelni



a potem wrzuciłam do litra wody
do tego ziemniaczki
pokrojoną paprykę i większą część torebki zupki w proszku



kiedy ziemniaczki zrobiły się mięciutkie
dodałam zawartość mniejszej paczuszki
zagotowałam
i zjadłam







sobota, 25 maja 2013

tort Pavlova sobie zrobiłam na Dzień Matki



wbrew pozorom łatwy
i bardzo bardzo słodki :)

składniki:

6 białek
2 szkl. cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej (czytałam,że kukurydziana też się nada)
no i (w niektórych przepisach jest) łyżeczka octu





o,5 litra kremówki
2 śmietanfixy
odrobina cukru pudru




kilka truskawek
polewa do lodów




najpierw ubijamy białka na sztywną pianę
następnie ciągle miksując powoli dodajemy cukier puder
na końcu dodając mąkę i ocet
masa powinna być gładka i lśniąca


wcześniej na papierze do pieczenia odrysowałam talerz obiadowy
na zaznaczony okrąg wykładamy ubite białka
które zaraz potem wkładamy do nagrzanego piekarnika





pierwsze 10 min. piekłam w 150 C,potem przykryłam bezę folią aluminiową
i zmniejszyłam temperaturę do 120 C,w sumie piekłam ok. 70 min.



wyłączyłam piekarnik,a po 10 min. lekko uchyliłam drzwiczki
tak zostawiłam bezę do rana,
nie należy się przejmować tym ,że beza opada,
z mojej zrobił się placek :)
rano delikatnie przełożyłam ją na talerz

w garnku ubiłam kremówkę,
w ostatniej fazie dodając odrobinę cukru pudru i dwa fixy




śmietanę wyłożyłam na bezę




przyozdobiłam truskawkami




polałam polewą
schłodziłam 30 min. w lodówce



i zjadłam :)



a podczas pieczenia zerkałam sobie na ten przepis i na ten  

poniedziałek, 20 maja 2013

patelniany grill



a ponieważ ,że tak naprawdę,to nie chodzi o przepisy
a o zdjęcia które uwielbiam robić,
to wstawiam dzisiejszy obiad

kiełbaski z patelni i grzanki z piekarnika






a surówkę robił młody...







niedziela, 19 maja 2013

szpinak zanaleśnikowany



mrożony szpinak poddusiłam na patelni z łyżką oleju,kostką serka topionego i ząbkiem czosnku aż wyparowała woda doprawiłam solą i pieprzem ziołowym

do ciasta naleśnikowego oprócz mąki,wody i jednego jaja,dodałam wszystko co miałam pod ręką czyli kurkumę,bazylie,sól,oregano i tymianek,starałam się je piec na jak najmniejszej ilości oleju

wyszło 8 naleśników


mmmmmmmm!





tortellini w kolorach tęczy




no uczepiłam się tego tortellini jak nikt
ale co zrobić-lubię
tym razem kupiłam kolorowe z nadzieniem szynkowym

potrzebujemy:

ugotowane tortellini




zblanszowane warzywka
(ja dodałam mrożonkę"bukiet jarzyn")




sos beszamelowy i ser,ja do sosu dodałam jeszcze sporą ilość curry


wykonanie:

makaron mieszamy z ugotowanymi na półmiękko warzywami
i wrzucamy do żaroodpornego naczynia


mieszamy z 2/3 sosu beszamelowego
(do którego wrzuciłam starty ser)


resztą sosu beszamelowego zalewam wszystko
i już nie mieszam :)
i zapiekam w piekarniku ok 15 min.





piątek, 17 maja 2013

gorace naleśniki z lodami


dziś -naleśniki z lodami i bitą śmietaną
zasłużyłam sobie na deser :)

składniki:
naleśniki
lody calypso
śmietana w aerozolu
polewa (czekoladowa)

smażymy naleśniki
w jeszcze gorące zawijamy lody pocięte w kawałki
przyozdabiamy owocami,śmietaną,polewą
i wszystkim na co mamy ochotę



smacznego :)


czwartek, 16 maja 2013

muffiny



składniki:
280 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
115 g cukru
2 jajka
250 ml mleka
85 g roztopionego masła
2 łyżki kakao

w jednym garczku mieszamy składniki suche,w drugim mokre
następnie wszystko łączymy
dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao

wykładamy na przemian do foremek

pieczemy około 20 minut w temperaturze 200ºC

przepis z netu

wtorek, 14 maja 2013

kukułczanka




prosty przepis na nalewkę:
1/2 kg. cukierków kukułki zalewamy
1/2 l. wódki
zostawiamy na ok.2-3 dni co jakiś czas wstrząsając zawartością
kiedy cukierki się rozpuszczą dolewamy
puszkę słodzonego skondensowanego mleka

dżogurt smakowy a'la lassi

Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
                                                                  źródło:Wikipedia

zachciało mi się tego lassi,szczególnie owocowego
niestety nie mam blendera,ani wody różanej
więc...
postanowiłam sobie uprościć sprawę

potrzebne składniki:

dobrze schłodzone



wymieszałam w proporcjach
1/3 jogurtu
2/3 soku (napoju)

































nawet dobre
ni to maślanka,ni to jogurt
następnym razem zrobię na ostro :)



poniedziałek, 13 maja 2013

frykasy czyli kaszubska potrawka z kurczaka





drugi z trzech najlepszych kaszubskich obiadów---frykasy (z akcentem na drugie Y )
podawany na przyjęciach,weselach i stypach

składniki:
rosół (dałam dwa udka,warzywa i przyprawy)
sos (żółtka,mąka,śmietana)
cytryna
cukier
rodzynki
ryż

no to gotujemy rosół


po ugotowaniu rosół odcedzamy



i robimy sos
do szklanki dajemy żółtka,dwie łyżki mąki,trochę śmietany
wszystko miksujemy ,potem dodajemy do tego pół szklanki ciepłego rosołu i mieszamy



wszystko wlewamy do rosołu
i doprowadzamy do zawrzenia ciągle mieszając
potem dodajemy sok z cytryny i namoczone rodzynki,i cukier
sos musi mieć wyraźny słodko-kwaśny smak





jeśli sos będzie zbyt rzadki to można dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody
i ponownie zagotować




na końcu do sosu wrzucamy kawałki ugotowanego (z rosołu) kurczaka


i gotowe :)


podajemy z ryżem

uwielbiam !!!
im więcej rodzynek tym lepiej smakuje




smacznego :)