poniedziałek, 24 lutego 2014

Helenka piecze babeczki

upiekłam babeczki



zainspirował mnie ten wpis http://2smaki.pl/index.php/ciastka/kruche-babeczki-z-masa-czekoladowa-i-mleczna/ z tym,że zrobiłam tylko jeden kolor masy
ciasto:
kostka margaryny
3 szkl mąki
jajko
żółtko
pół szkl cukru pudru
ew. odrobina oleju

masa:
3/4 szkl mleka w proszku
pół szkl cukru pudru
1/4 szkl wody letniej
100 g masła
2-3 łyżki kakao

teraz przekopiuję dokładnie co przeczytałam na tamtym blogu
Kruche babeczki:
Zmiksuj jajko, żółtko i cukier puder. Do miski wsyp mąkę, zetrzyj margarynę i wymieszaj (lub zmiksuj mąkę z margaryną). Dodaj zmiksowane jajka z cukrem i zagnieć ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Nie może kleić się do rąk! Jeśli jest zbyt miękkie lub klejące, dodaj odrobinę mąki. Jeśli jest za twarde, dodaj odrobinę oleju. Oderwij kawałek ciasta, resztę odłóż do miski i przykryj folią spożywczą, żeby nie wyschło. Ciasto do wylepiania musi mieć temperaturę pokojową – nie może być schłodzone. Wylepiać foremki na babeczki można na dwa sposoby. Pierwszy: rozwałkuj kawałek ciasta na grubość 1-2 mm (grubość zależy od wielkości użytych foremek). Przełóż ciasto na ustawione obok siebie foremki i wylep je dokładnie. Drugi sposób (polecany przez moją Mamę): urwij mały kawałek ciasta i ulep kulkę. Włóż ją do foremki i wylep dokładnie i dość cienko. Dociskaj ciasto do brzegów foremek, aby oderwać to, co wystaje i wygładzić brzegi ciasta. Piecz w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru,ok.13 min






Masa:
Dokładnie wymieszaj mleko w proszku z cukrem i kakao, aby nie było grudek. Dolej trochę wody i mieszaj, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Nie wolno masy zagotować! Dodawaj po trochu resztę wody. Masa ma odpowiednią gęstość, gdy możesz błyskawicznie przerwać wylewanie jej z łyżeczki do garnka. Jeżeli, po wyprostowaniu łyżeczki do poziomu, masa jeszcze się ciągnie i kapie – dodaj trochę wody. Gdy masa ma odpowiednią gęstość, dodaj masło, wymieszaj aż do rozpuszczenia i zdejmij z ognia.






1 komentarz: