piątek, 9 maja 2014

zupa krem z zielonej soczewicy (bez mięsnego wywaru)



składniki:
włoszczyzna
200 g zielonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy
listki laurowe,oregano,sól

pokrojone warzywka i przepłukaną soczewice wrzucamy do gara
cebulę,czosnek (ja też wrzuciłam część warzywek) dusimy chwilę na oleju,dorzucamy do gara,zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 min
w tym czasie też doprawiamy zupkę,a n a końcu dodajemy przecier pomidorowy





1/2 warzyw przecedziłam i zmiksowałam blenderem



smacznego :)


1 komentarz:

  1. Uwielbiam. Wyglada co prawda jak breja ( cokolwiek to znaczy..:)) ale smakuje wysmienicie. Jedna z moich ulubionych..:) x

    OdpowiedzUsuń