czwartek, 30 stycznia 2014

chruściki czy faworki



Na pewnym blogu przeczytałam,że faworki oryginalnie pochodzą z Litwy i Niemiec. Kształtem przypominają złożoną kokardkę czy wstążkę i stąd wzięła się polska nazwa, zapożyczona z francuskiego - faveur - wąska wstążeczka, tasiemka jedwabna.

Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek. Młody, nieuważny cukiernik miał przez nieuwagę wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Ciasto ukształtowało się w warkocz, a po doprawieniu cukrem okazało się że nieuwaga zaowocowała smakowitym ciastkiem.

Więc dla mnie faworki ( lub radekuchy jak mawia moja teściowa)są delikatne pulchne i z ciasta drożdżowego a chrusty (chrust-suche gałązki) są z tzw. ciasta zbijanego i są lekkie,cienkie i chrupiące.

Te pierwsze najsmaczniejsze robiła moja teściowa,te drugie były specjalnością mojej Mamy.
I tak na prawdę to nie wiem,które mi bardziej smakują

dziś przepis na chrusty
proporcje na ciasto wzięłam stąd http://gzikipyry.pl/przepis-na-chrusty-chrusciki-lub-jak-kto-woli-faworki/


1/2 kg mąki
5 żółtek
6 łyżek gęstej śmietany 18% (250 ml)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu
1 litr oleju
cukier puder do posypania

wszystko razem zagniatamy i odstawiamy na godzinkę

następnie ugniatamy ciasto albo wałkujemy (rozwałkowywujemy,zagniatamy,rozwałkowywujemy...) albo obijamy wałkiem tak aby je jak najbardziej napowietrzyć,dzięki temu będą miały śliczne bąbelki powietrza

potem wałkujemy ciasto jak najcieniej,wykrawamy paski,wywijamy i smażymy na rozgrzanym oleju










niedziela, 26 stycznia 2014

jogurtowe z makiem



ciasto jak poniżej plus masa makowa z paczki przyrządzona wg. przepisu na odwrocie paczki
pieczemy w 180 C aż do "suchego patyczka"




sobota, 25 stycznia 2014

ciasto jogurtowe



zainspirował mnie ten przepis http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_jogurtowe/przepis.html

składniki na małą blaszkę:
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
(potem ten kubeczek służy nam jako miarka)
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek oleju

wszystko razem szybko mieszamy i wylewamy do blaszki
pieczemy w temp. 180 C ok 40-50 min


środa, 22 stycznia 2014

piątek, 17 stycznia 2014

owsiane kupki





potrzebujemy:
puszkę krówki
1/4 kostki palmy
1/4 szkl. cukru
tabliczkę czekolady
i
tu mamy pole do popisu
rodzynki,płatki owsiane,otręby,sezam,kawałki herbatników typu be-be,orzechy,morele,siemię lniane,ryż preparowany,suszone śliwki,itd




krówkę,palmę,czekoladę i cukier stawiamy na ogniu
i mieszamy aż do rozpuszczenia
uważając aby się nie przypaliło
następnie delikatnie wrzucamy dodatki,w takiej ilości  aby masa była gęsta ale bakalie całe były zanurzone w czekoladowej masie


następnie blaszki posypujemy sezamem
i wykładamy łyżką masę




i czekamy aż zastygnie