piątek, 19 stycznia 2018
kalafiorowa pizza Eweliny
Składniki:
Na spód:
– 200/250g startego kalafiora
– 25g sera parmezan
– 1 jajko
– oregano
Na sos:
– kilka świeżych pomidorów lub przecier pomidorowy
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– bazylia, oregano, sól, pieprz
Na wierzch:
– 50g sera mozzarella
– 25g szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
– cebula
– świeża rukola
Zaczynamy od przygotowania spodu do pizzy:
kalafiora oczywiście myjemy i ścieramy na tarce (na większych oczkach),wrzucamy na patelnię i smażymy na małym ogniu 8-10 minut, aż pozbędzie się nadmiaru wilgoci, ale nie przypali!
W osobnej misce roztrzepujemy jajko ze startym drobno parmezanem. Dorzucamy przestudzony kalafior, doprawiamy oregano i dokładnie mieszamy. Powstałą papkę wykładamy na papier do pieczenia i blacha wjeżdża do pieca na 8-10 minut w temp. 200 stopni.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Tak naprawdę możemy przygotować sos z przecieru i ziół lub zrobić go samemu z pomidorów. Ja wybrałem opcję nr 2: do garnka wrzucamy kilka pomidorów świeżych lub tych z puszki, pokrojoną cebulę, czosnek i zioła. Gotujemy przez kilkanaście minut do odpowiedniej gęstości.
Gdy nasz spód do pizzy się przyrumieni wyciągamy go z pieca, smarujemy sosem, układamy wszystkie składniki i posypujemy ziołami. Pizza ląduje ponownie w 200 stopniach na około 5 minut. Na koniec rukola na wierzch i dzieło zakończone.
źródło
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz