przepis z Jadłonomii
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki (można dać całą)
- 1 banan (ja dałam dwa mniejsze)
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki cukru trzcinowego (dałam cukier puder)
blendujemy,potem dodajemy resztę tzn:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (ja dałam pół na pół takiej i takiej)
- 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszki do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
składniki na jedną keksówkę o długości 27 - 33 cm lub na dwie mniejsze keksówki
ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec
piernik smakuje rewelacyjnie,nikt nie wyczuł w nim pomidorów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz