czas wypróbować nowe foremki
to do roboty
potrzeba:
- 2 kostki masła (margaryny)
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 opakowania przyprawy do pierników
- 1 szklanka płynnego miodu (może być sztuczny)
podgrzewamy na gazie aż do rozpuszczenia składników
kiedy ostygnie dodajemy
- 4 jaja
- około 1 kg mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
mąki dodajemy tyle aby ciasto było zwarte i gładkie ale i lśniące
w sumie na taką porcję dałam tak na oko 1,5 kg mąki
można włożyć ciasto do lodówki na godzinę,mi się nie chciało czekać
wyrabiamy,wałkujemy,wykrawamy
pieczemy
temp. 180 st. C- 15 minut
lukrujemy
do pierniczków lubię lukier z białka i cukru pudru
(miksuję białko i dodaje tyle cukru aby lukier miał odpowiednią gęstość)
bo jest śnieżnobiały i twardy
pierniczki najlepiej przygotować wcześniej gdyż zaraz po upieczeniu mogą zrobić się twarde
z czasem zrobią się miękkie i bardziej kruche
jeśli chcemy,żeby pierniczki szybko zmiękły, do pudełka z ciastkami można wsadzić skórkę od chleba lub skórkę z jabłka
Ale Peggi ma kapciochy :) Czadowe!
OdpowiedzUsuńcała jest czadowa :D
UsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńPachnie pierniczkowo
OdpowiedzUsuń