środa, 26 marca 2014

jak sobie zrobiłam hummus



no chodził mi po głowie od jakiegoś czasu
jedyna przeszkodą był brak blendera
ale chwilowo mam,pożyczyłam i szaleję

potrzebujemy:
25 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc)
10 dag pasty tahini
2 ząbki czosnku
oliwa extra vergin
sok z cytryny

od razu mówię,nigdy wcześniej hummusu nie jadłam więc przyprawiłam po swojemu,oliwę zastąpiłam olejem (tak tak wiem grzech wielki!) i pastę tahini zrobiłam sama

pasta tahini:
10 czubatych łyżek ziaren sezamu
2 łyżki oliwy extra vergin
2 łyżki oleju sezamowego
najpierw należy uprażyć sezam,wrzucamy go na suchą rozgrzaną patelnię i lekko rumienimy (nie za mocno bo sezam będzie gorzki) potem miksujemy go z oliwą i olejem na gładką masę o konsystencji ciasta naleśnikowego (jak jest za gęsta to dodajemy odrobinę wody)



namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy w wodzie bez dodatku soli,żeby szybciej się ugotowała do wody można dać 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej


po ugotowaniu cedzimy ciecierzycę,a wodę w której się gotowała zlewamy do kubeczka
niektórzy w tym momencie dłubią w sitku i odrzucają łuski,ja zostawiłam


teraz blendujemy ciecierzycę,dodajemy czosnek,sól do smaku,oliwę,sok z cytryny,pastę tahini i rozrzedzamy masę wodą od gotowania ciecierzycy
hummus powinien się lać i być kremowy jak gęsty twarożek ja mój zrobiłam troszkę gęstrzy

hummus można jeść do chlebka lub użyć jako dip do warzyw
świetnie pasuje do niego pieprz cayenne oraz marynowane papryczki chilli,słodka papryka i zielona pietruszka
trzymamy w lodówce do 5 dni



12 komentarzy:

  1. Zainspirowałaś mnie! Trza wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No zszokowałaś mnie, ze pastę tahini zrobiłaś sama. Mi na bank by nie wyszła. Ja korzystałam z przepisu z jadłonomi, minimalnie się różni tym, że potem dodaje się lodowatą wodę, a nie tę w której gotowała się ciecierzyca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pastę zrobiłam sama bo u nas na wsi nie ma takich rzeczy,podejrzewam że powinna być trochę gładsza,no i smak oliwy pewnie też zmienia całość ale cóż...

      Usuń
  3. Nigdy nie próbowałam, nie wiedziałam, że jest tak prosty w wykonaniu. Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zastanawiałam się co zrobić z ciecierzycy i chyba w końcu skuszę się na twój hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam akurat wczoraj ; )
    wyszło pyszne, a pastę tahini również zrobiłam sama

    OdpowiedzUsuń
  6. sprobuj z wczesniej upieczonym ( np w rekawie ) czoskiem i papryka ( pokrojana i upieczona)

    to moj ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jesli dobrze zamkniety i szybko schlodzony, spokojnie do 10dni w lodowce

      Usuń