szukając przepisu na hummus trafiłam tu http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/02/zamiast-pop-cornu-albo-chipsow-pikantne.html i już wiedziałam,że będę musiała je zrobić
potrzebujemy:
250 g (ugotowanej w lekko osolonej wodzie i uprzednio na noc zamoczonej albo kupionej w puszce) ciecierzycy
2-3 łyżki oleju
przyprawy (ja dałam słodką czerwoną paprykę,sól ziołową,zioła prowansalskie)
dwa ząbki czosnku
przyprawy (wg upodobania) zalewamy olejem,wrzucamy rozcięte ząbki czosnku
ugotowaną ciecierzycę,przecedzamy i na blaszce mieszamy z oliwą z przyprawami
wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200 C) na 20-45 min
im dłużej pieczemy,tym bardziej chrupiące są kuleczki
ja piekłam 25 min ,co jakiś czas mieszając kulki
przekąska jest bardzo sycąca
A dobre jest? w skali 1 - 10 (tej z filmwebu) jakbyś oceniła?;)
OdpowiedzUsuńw skali 1-10 jak dla mnie 9 :)
Usuńsama ciecierzyca ma delikatny fasolowato-grochowy smak to przyprawy nadają mu właściwy aromat,czosnek,zioła prowansalskie mmm to jest to co lubię :)
interesujące jak smakuje, bo wygląda smakowicie:D na ile mają chrupkość chrupek?? :)
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie odpowiedzieć: trzeba dobrze je wysuszyć w papierowym ręczniku, są wtedy chrupkie bardzo, w porywach nawet na 10;)
UsuńNiech rekomendacją będzie fakt, że moja córka, która nie daje się namówić na dania ze strączkowymi te chrupki zajada aż miło;)
Pozdrawiam! I zdrowego chrupania!
Ja daje 10 punktów
OdpowiedzUsuńbez oleju sa jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńspróbuję :)
Usuńna to nie wpadlam... na pewno sprobuje,
OdpowiedzUsuńale chyba raczej dodajac jakies korzenne przyprawy...
a humusu ci u mnie dostatek, tak jak kiedys uwielbialam , tak pracujac w branzy przetworczej, nie moge juz patrzec...:(
ja jadłam pierwszy raz :)
Usuń