wtorek, 11 marca 2014

szpinakowe sakiewki




kolejny przysmak do zrobienia w kilka minut
tym razem dla mnie,bo Młody nie lubi szpinaku

potrzebujemy:
płat ciasta francuskiego
worek mrożonego szpinaku
serek topiony
2 ząbki czosnku
twarożek
jajko (do posmarowania)

możemy potrzebować:
sezam
siemię lniane
żółty ser



robimy szpinakowy farsz
na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak,odparowujemy wodę,dodajemy twarożek,serek topiony,sól,pieprz
i na końcu czosnek


 z ciasta wycinamy kwadraty
nakładamy farsz



składamy
wierzch smarujemy rozmąconym jajem
posypujemy siemieniem,sezamem i startym serem





pieczemy 20 min w 180 C




8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Na pewno zagości na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też jestem osamotniona jeśli chodzi o szpinak:) na pewno zrobię to danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja sobie robię średnio raz na tydzień ;)

      Usuń
  3. eeee kto ci te pomysly podrzuca?:) sakiewki, humus...
    czyli to co w moim kolchozie produkuja na wieksza skale..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. duza firma - kilka fabryk, produkujacych tzw gotowce,
      czyli dania gotowe po podgrzaniu do spozycia,

      Usuń