niedziela, 7 września 2014
mech leśny
robiąc to ciasto skorzystałam z tego przepisu leśny mech z granatem
z tym że odrobinę go zmodyfikowałam
a więc potrzebujemy
na ciasto:
450 gramów mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
5 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
ja dałam 660 ml śmietany kremówki (30%)
galaretkę agrestową
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do kremówki
do ozdoby dałam kilka borówek i żurawiny
robimy ciasto
ubijamy jajka z cukrem , dodajemy olej, a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę
na koniec dodajemy (bardzo dokładnie odciśnięty) szpinak
ciasto wlałam do 2 foremek,małej kwadratowej i małego korytka
piec w 170 C około 60 minut
z wystudzonego ciasta ścinamy przypieczony wierzch ,z niego i reszty masy kremowej zrobiłam deser (patrz na deser w szklance)
odcinamy kawałek niespieczonego ciasta i drobno kruszymy
śmietanę z cukrem pudrem i fixem ubijamy, do ubitej masy dodajemy wcześniej przygotowaną półpłynną galaretkę (rozpuszczoną w szklance wody) i miksujemy na wolnych obrotach
na ciasto wylewamy tak przygotowany krem,obsypujemy pokruszonym ciastem i ozdabiamy owocami
schładzamy 2-3 godzinki
smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Trudno mi wyobrazić sobie ten smak, ale wygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńzapewniam,że szpinak nie zmienia smaku ciasta :)
Usuńciasto jest pyszne- szpinak nie zmienia smaku wcale ,a wcale :)
OdpowiedzUsuńmmmm pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń