niedziela, 7 września 2014

mech leśny



robiąc to ciasto skorzystałam z tego przepisu leśny mech z granatem
z tym że odrobinę go zmodyfikowałam


a więc potrzebujemy

na ciasto:
450 gramów mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
5 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
ja dałam 660 ml śmietany kremówki (30%)
galaretkę agrestową
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do kremówki

do ozdoby dałam kilka borówek i żurawiny

robimy ciasto
ubijamy jajka z cukrem , dodajemy olej, a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę
na koniec dodajemy (bardzo dokładnie odciśnięty) szpinak
ciasto wlałam do 2 foremek,małej kwadratowej i małego korytka
piec w 170 C około 60 minut

z wystudzonego ciasta ścinamy przypieczony wierzch ,z niego i reszty masy kremowej zrobiłam deser (patrz na deser w szklance)
odcinamy kawałek niespieczonego ciasta i drobno kruszymy

śmietanę z cukrem pudrem i fixem ubijamy, do ubitej masy dodajemy wcześniej przygotowaną półpłynną galaretkę (rozpuszczoną w szklance wody) i miksujemy na wolnych obrotach


na ciasto wylewamy tak przygotowany krem,obsypujemy pokruszonym ciastem i ozdabiamy owocami
schładzamy 2-3 godzinki
smacznego :)




4 komentarze:

  1. Trudno mi wyobrazić sobie ten smak, ale wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam,że szpinak nie zmienia smaku ciasta :)

      Usuń
  2. ciasto jest pyszne- szpinak nie zmienia smaku wcale ,a wcale :)

    OdpowiedzUsuń