przepis jakiś czas temu znalazła (TU) i podsunęła mi Daga
dziś postanowiłam go wypróbować
ciasto:
150 g masła lub margaryny
4 żółtka + całe jajko (bo jak dla mnie ciasto było za gęste)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml śmietany 12 %
połówki jabłek
cynamonowa beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
najpierw utarłam żółtka z cukrem i margaryną,potem reszta
zmiksowałam wszystko na gładką masę i wylałam do dużej tortownicy
na cieście ułożyłam jabłka
w przepisie jest piec w 180 c ponad godzinę ,ja piekłam ok 75 min
potem należy ubić pianę z białek a na końcu ubijania dodać cukier i cynamon
wyłożyć na ciasto i jeszcze zapiekać ok 15 min
jak dla mnie to trochę za krótko,bo beza nie całkiem się ścięła ale i tak jest pyszne
Agnieszko, a w jakiej temperaturze zapiekać bezę?
OdpowiedzUsuńzapiekałam w 180 c :)
Usuń