poniedziałek, 23 kwietnia 2018

jagielnik


  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko zwykłe lub sojowe 3 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • ksylitol lub cukier 6-10 łyżek
  • wiórki kokosowe 200 gramów
-jedną szklankę kaszy jaglanej kilkakrotnie zalewam 2 szklankami mleka i  1 szklanką wody i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
-dodaję wiórki kokosowe (trochę zostawiam do posypania) i jeszcze jedną szklankę mleka sojowego.
-dosypuję  ksylitol lub cukier (najlepiej posmakować masę po dodaniu kilku łyżek i stopniowo dosładzać, żeby osiągnęła idealną słodycz;)
-zagotowuję i gotuję jeszcze 10-15 minut
-kaszę blenduję na gładką masę i wylewam do wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie średnica 22 cm)
-posypuję wiórkami kokosowymi i po przestygnięciu schładzam w lodówce
-kroję, gdy ciasto się schłodzi i stężeje

przepis veganbanda
wykonanie herrbata



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz