sobota, 20 kwietnia 2019
chlebek Gosi
przepis wykonanie i zdjęcia Gosia
√ 400 ml letniej wody
√ 7 g suchych drożdży
√ 2 łyżeczki cukru
√ 300 g mąki pszennej
√ 200 g mąki pełnoziarnistej (z żytnią wychodzi również)
√ dwie łyżeczki soli
√ dwie 4 -6 łyżki nasion
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na kilkanaście minut.
Kiedy zaczną pracować (widać po lekkiej piance) mieszamy je drewnianą łyżką z mąką i solą.
Kiedy wyrobimy gładkie ciasto, odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy nasiona, mieszamy ponownie.
Przerobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i odstawiamy znów na godzinę, aby po raz kolejny wyrosło.
Pieczemy w piekarniku przez godzinę, w 200 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz