sobota, 20 kwietnia 2019
zakwas
przepis na zakwas przekopiowałam od Pani Ani Skulimowskiej
1 dzień – wieczorem – nastawianie
do wyparzonego słoika wsyp 60 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml wody
wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką
nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie – tak by pozostawić dostęp powietrza
ustaw słoik w ciepłym miejscu
2 dzień – wieczorem – dokarmianie
wymieszaj zawartość słoika
dokarm zakwas – do słoika z zakwasem wsyp 60 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml wody
wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką
nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie – tak by pozostawić dostęp powietrza
ustaw słoik w ciepłym miejscu
3 dzień – rano
zajrzyj do słoika – jeśli zawartość niebezpiecznie zbliża się do brzegów zamieszaj ją łyżką
3 dzień – wieczorem – dokarmianie
wymieszaj zawartość słoika
dokarm zakwas – do słoika z zakwasem wsyp 60 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml wody
wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką
nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie – tak by pozostawić dostęp powietrza
ustaw słoik w ciepłym miejscu
4 dzień – rano
zajrzyj do słoika – jeśli zawartość niebezpiecznie zbliża się do brzegów zamieszaj ją łyżką
4 dzień – wieczorem – dokarmianie
wymieszaj zawartość słoika
dokarm zakwas – do słoika z zakwasem wsyp 60 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml wody
wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką
nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie – tak by pozostawić dostęp powietrza
ustaw słoik w ciepłym miejscu
5 dzień – około południa – gotowe
na takim zakwasie możesz już upiec swój pierwszy chleb
możesz też wstrzymać się nieco i poczekać aż zakwas dojrzeje – przełóż 3-4 łyżki zakwasu do nowego słoika, dokarm po 60 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml wody, po 12 godzinach powtórz czynność
Przed każdym użyciem zakwas należy dokarmić czyli dodać do niego odpowiednią ilość mąki i wody. Bakterie rzucą się na świeże pożywienie i zaczną się rozmnażać jak szalone. I oto właśnie chodziło – aktywny zakwas to gwarancja udanego wypieku.
Jak przygotować zakwas do pieczenia chleba?
wyjmij zakwas z lodówki i pozostaw go w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny
jeśli masz go sporo (więcej niż połowę słoika) przed dokarmianiem przełóż go 3-4 łyżki do nowego, czystego słoika
dodaj tyle mąki i wody (pamiętaj o równych proporcjach wagowych), aby otrzymać więcej zakwasu, niż potrzeba w przepisie, wg którego pieczesz chleb – nadmiar odłożysz do lodówki na następny raz
wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką
nakryj słoik czystą ściereczką, ale niezbyt szczelnie – tak by pozostawić dostęp powietrza
ustaw słoik w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny lub dłużej
gdy na zakwasie pojawią się pęcherzyki powietrza, zwiększy się jego objętość – jest on aktywny i można go użyć do pieczenia chleba
Z powyższych czynności wynika, że od momentu wyjęcia zakwasu z lodówki do chwili połączenia go z resztą składników potrzebnych do wypieku, upływa 4-6 godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz