niedziela, 7 kwietnia 2013
chlebek
1kg zwykłej mąki
1l ciepłej wody
2,5 szkl płatków owsianych górskich
kostka drożdży (10dkg)
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
garść ziaren słonecznika(siemienia lnianego,sezamu)
może być mak do posypania
do miski wlać wodę ciepłą,i drożdże i dobrze wymieszać,do tego dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać,odstawić do wyrośnięcia
przełożyć do 3 keksówek i pozostawić do wyrośnięcia,
gdy ciasto wyrośnie do 2/3 wysokości foremki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na ok godzinę
po wyjęciu wierzch chleba posmarować wodą
uwagi
kiedy zmieszam wszystkie składniki (łyżką) daje im trochę odstać,żeby płatki namokły w tej masie
potem ręce smaruje olejem,wywalam ciasto na posypany mąką stół i troszkę urabiam
ciasto ma konsystencję dość luźną,ale taka ma być
ciasto wyrastało mi ok 40 min,w między czasie ugniatane ze dwa razy
potem foremki smaruję olejem i przekładam do nich ciasto,tam rośnie ok 15 min
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz