poniedziałek, 13 maja 2013

frykasy czyli kaszubska potrawka z kurczaka





drugi z trzech najlepszych kaszubskich obiadów---frykasy (z akcentem na drugie Y )
podawany na przyjęciach,weselach i stypach

składniki:
rosół (dałam dwa udka,warzywa i przyprawy)
sos (żółtka,mąka,śmietana)
cytryna
cukier
rodzynki
ryż

no to gotujemy rosół


po ugotowaniu rosół odcedzamy



i robimy sos
do szklanki dajemy żółtka,dwie łyżki mąki,trochę śmietany
wszystko miksujemy ,potem dodajemy do tego pół szklanki ciepłego rosołu i mieszamy



wszystko wlewamy do rosołu
i doprowadzamy do zawrzenia ciągle mieszając
potem dodajemy sok z cytryny i namoczone rodzynki,i cukier
sos musi mieć wyraźny słodko-kwaśny smak





jeśli sos będzie zbyt rzadki to można dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody
i ponownie zagotować




na końcu do sosu wrzucamy kawałki ugotowanego (z rosołu) kurczaka


i gotowe :)


podajemy z ryżem

uwielbiam !!!
im więcej rodzynek tym lepiej smakuje




smacznego :)