
drugi z trzech najlepszych kaszubskich obiadów---frykasy (z akcentem na drugie Y )
podawany na przyjęciach,weselach i stypach
składniki:
rosół (dałam dwa udka,warzywa i przyprawy)
sos (żółtka,mąka,śmietana)
cytryna
cukier
rodzynki
ryż
no to gotujemy rosół
po ugotowaniu rosół odcedzamy
i robimy sos
do szklanki dajemy żółtka,dwie łyżki mąki,trochę śmietany
wszystko miksujemy ,potem dodajemy do tego pół szklanki ciepłego rosołu i mieszamy
wszystko wlewamy do rosołu
i doprowadzamy do zawrzenia ciągle mieszając
potem dodajemy sok z cytryny i namoczone rodzynki,i cukier
sos musi mieć wyraźny słodko-kwaśny smak
jeśli sos będzie zbyt rzadki to można dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody
i ponownie zagotować
na końcu do sosu wrzucamy kawałki ugotowanego (z rosołu) kurczaka
i gotowe :)
podajemy z ryżem
uwielbiam !!!
im więcej rodzynek tym lepiej smakuje
smacznego :)