piątek, 19 kwietnia 2013
W-Z
nie całkiem mi wyszło,przynajmniej nie tak jak powinno
chociaż przepis łatwy
zresztą,połowa już zeżarta :)
ciasto:
6 jajek
150 g (3/4 szkl.) cukru
115 g (11 łyżek) mąki pszennej
25 g (5 łyżek) kakao
40 g masła
ciasto absolutnie trzeba zrobić wg. tej kolejności
ja zrobiłam po swojemu i nie wyrosło mi zbyt pięknie
do ubitych białek z połową cukru,dodać utarte żółtka z pozostałym cukrem
dodać przesiana mąkę z kakao,wszystko DELIKATNIE wymieszać
na końcu dodać roztopione schłodzone masło
piec ok 30 min w temp.180 C
krem:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny (jak widać na zdjęciach muszę jednak dać więcej żelatyny...)
żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody,następnie schłodzić
kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier wanilinowy
oraz rozpuszczoną schłodzona żelatynę
wystudzone ciasto przekroić
nasączyć ,ja nasączyłam grzańcem galicyjskim a na niego położyłam dżem z czarnej porzeczki
przełożyć masą śmietanową
i zakryć drugim blatem ciasta
na koniec polewa i wiórki kokosowe
najlepiej odstawić na noc
można też wykończyć nieco inaczej tak jak tu http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/11/wisniowa-wuzetka-wg-aleex.html
skąd wzięłam ten przepis :)
smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz