wtorek, 10 września 2013
prosty przepis na pszenny chlebuś
zachęcił mnie ten przepis
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/10/pszenny-chleb-z-chrupiaca-skorka.html
dziecinnie prosty
tani
i co najważniejsze bez zakwasu
składniki:
500 g mąki pszennej
350 g wody
1,5 łyżeczki soli
10 g drożdży
następnym razem dodam jakieś ziarna czy cóś
w ciepłej(nie gorącej) wodzie rozpuściłam drożdże,dodałam sól ,mąkę i wymieszałam łyżką
odstawiłam do wyrośnięcia na 12 godzin
wyjęłam z miski,złożyłam na pół,obsypałam mąką i odstawiłam jeszcze na godzinkę
w między czasie włożyłam do piekarnika stary emaliowany garnek nakryty przykrywką
i nagrzałam z nim piekarnik do 230C,
po ok 30 min należy zdjąć przykrywkę i włożyć ciasto
(potem nacięłam nożem na środku dość głęboko krzyżyk,
bo jak ma popękać to niech to będzie trochę kontrolowane)
i ponownie zakryć naczynie pokrywką i piec 20 min
potem zdjąć przykrywkę i dopiekać chlebuś kolejne 15-30 min
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ten chleb Ci wyszedł rewelacyjny, ja piekę na zakwasie i nie wygląda tak smacznie jak Twój. Nie mam takiego garnka, a nowe kosztują za dużo jak na garnek:)
OdpowiedzUsuńgarnek garnkiem ale można też upiec w żaroodpornym naczyniu :)
Usuńchlebek fajny,chrupiący ale na zakwasie pewnie smaczniejszy,tylko skąd wziąć zakwas?
podasz przepis?
no kochana, jestem pod wrazeniem.... juz czyje tez zapach:)
OdpowiedzUsuńchyba sprobuje
jaki czad!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Gratuluję! Nie ja byłam pytana, ja tez chleb piekę na zakwasie, przepis mam z tej strony http://kotlet.tv/zakwas/, mój to już stara gadzina ma ok 1,5 roku :) Pozdrawiam Mafka.
OdpowiedzUsuń