sobota, 21 września 2013
szybki gruszkowiec
właściwie to nie jest gruszkowiec wg oryginalnego przepisu nazywa się Włoskie imbirowe ciasto z gruszkami i wiórkami czekolady ale u mnie gruszkowiec,bo zapomniałam kupić czekoladę :)
a przepis wzięłam stąd http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/woskie-imbirowe-ciasto-z-gruszkami-i.html
na kwadratową blaszkę 25x25 potrzebujemy:
200g masła
160g cukru
3 jaja
180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka świeżo imbiru
dodałam jeszcze łyżkę cynamonu
6 małych gruszek
masło ugniotłam z cukrem,dodałam jajek ,potem mąkę,proszek ,sodę i imbir
wyłożyłam do blaszki
obrałam gruszki,przecięłam na pół,wycięłam nasionka i ułożyłam dupkami w dół
a teraz do piekarnika 180c 40 min
posypałam cukrem pudrem
i zjadłam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz