wtorek, 3 września 2013

moje wariacje na temat placka pasterza




składniki:
ziemniaki
przyprawa do ziemniaków
mielone
cebula
przyprawa do mielonego
włoszczyzna pokrojona w paski (mrożonka)
kostka wołowa
czosnek
curry
ser


ziemniaki solimy i gotujemy
odcedzamy,dodajemy przyprawę do ziemniaków
i ubijamy na puree


mielone z cebulka wrzucamy na rozgrzaną patelnię
dodajemy warzywka i przyprawy,kostkę wołową
odrobinę przecieru pomidorowego (jak kto woli)
podsmażamy a potem podlewamy wodą
i dusimy


po pewnym czasie odlewamy trochę wywaru mięsnego
zaciągamy go mąką,dodajemy curry,koperek
i mamy sos :)

do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia
wykładamy połowę ziemniaczanego puree


na to mięsko




resztę puree




ścieramy na to żółty ser i wkładamy do nagrzanego piekarnika
pieczemy w temp 180C ok 20 min.




polewamy sosem curry
i zjadamy







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz