sobota, 29 listopada 2014

sałatka gyros z makaronem z zupek chińskich


porcja dla czterech normalnych osób albo dwóch żarłoków

2 czerwone papryki
2 zupki chińskie (plus przyprawa z zupek)
pół ogórka
1/2 kapusty pekińskiej
kukurydza konserwowa
1 podwójna pierś z kury (plus olej z zupek)
przyprawa do gyrosa
majonez

pierś pokrojoną i przyprawioną przyprawą do gyrosa smażymy na odrobinie oleju i tym oleju co jest dołączony do zupek,kiedy wystygnie dodajemy do reszty pokrojonych składników (mamaron kruszymy i dodajemy suchy)
dodajemy majonez i wg uznania doprawiamy





piątek, 28 listopada 2014

no to pierniczymy!



czas wypróbować nowe foremki
to do roboty

potrzeba:

  • 2 kostki masła (margaryny)
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 opakowania przyprawy do pierników
  • 1 szklanka płynnego miodu (może być sztuczny)


podgrzewamy na gazie aż do rozpuszczenia składników
kiedy ostygnie dodajemy


  • 4 jaja
  • około 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


mąki dodajemy tyle aby ciasto było zwarte i gładkie ale i lśniące
w sumie na taką porcję dałam tak na oko 1,5 kg mąki
można włożyć ciasto do lodówki na godzinę,mi się nie chciało czekać



wyrabiamy,wałkujemy,wykrawamy
pieczemy
temp. 180 st. C- 15 minut
lukrujemy

do pierniczków lubię lukier z białka i cukru pudru
(miksuję białko i dodaje tyle cukru aby lukier miał odpowiednią gęstość)
bo jest śnieżnobiały i twardy




pierniczki najlepiej przygotować wcześniej gdyż zaraz po upieczeniu mogą zrobić się twarde
z czasem zrobią się miękkie i bardziej kruche
jeśli chcemy,żeby pierniczki szybko zmiękły, do pudełka z ciastkami można wsadzić skórkę od chleba lub skórkę z jabłka