niedziela, 5 kwietnia 2015

pasta z rzeżuchy



przepis skopiowałam od siostry :)
http://www.poradyherrbaty.pl/2015/04/wielkanocne-pesto-z-rzezuchy.html

Składniki:
✓ 1 szklanka rzeżuchy (ja dodałam jeszcze inne kiełki)
✓ 3/4 szklanki pestek słonecznika
✓ 1/4 szklanki oliwy
✓ 1 łyżka soku z cytryny
✓ 1 ząbek czosnku
✓ sól, pieprz



Sposób wykonania:
Do plastikowego naczynia wrzucamy rzeżuchę, słonecznik i ząbek czosnku, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko blendujemy na gładką masę  i doprawiamy solą i pieprzem.
Pesto w smaku jest lekko pikantne. Idealnie nada się jako pasta na chleb, farsz do jajek, albo inny dodatek do  dań.




2 komentarze:

  1. czyli na bogato, bo skad ja szklanke rzezuchy? albo slonecznika wytrzasne.....(

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba za kilka dni znów zrobię :)

    OdpowiedzUsuń