wtorek, 7 maja 2013

zgrzybiałe granaty



potrzebujemy

na klopsy:
mielone
jajko
pół namoczonej bułki
przyprawy

na farsz:
kilka pieczarek
cebulka

sos:
kilka pieczarek
sos z paczki( można zrobić samemu sos ale ja poszłam na łatwiznę)



klopsy-robimy wszystko jak do normalnych klopsów
czyli wszystko zagniatamy


farsz-kroimy drobno pieczarki i cebulkę
przyprawiamy i dusimy na odrobinie oleju z odrobiną masełka



z mielonego robimy plaskate krążki ,nadziewamy farszem
i zaklejamy
nadmiar farszu koniecznie zjadamy
wbrew pozorom to nie jest takie łatwe
po 3 klopsie doszłam do wprawy i maczałam rękę w bułce tartej
wtedy się tak nie kleiły


obtaczamy w bułce tartej i odpowiednio formujemy
wyszło mi 7 klopsów


potem je obsmażamy na złoto


do garnka z wodą dodajemy kilka pokrojonych pieczarek
lekko dosalamy
ale lekko ,bo sos z paczki też będzie doprawiony


wrzucamy klopsy (z tłuszczykiem)
i dusimy


potem w małej ilości wody rozrobiłam sos
zahartowałam go wywarem z gara (coby klusek nie było)
i wlałam do garnka
poddusiłam jeszcze trochę

można podawać z ziemniakami,makaronem,kaszą lub ryżem :)
smacznego